Αιματολογική Κλινική ΠαΓΝΗ, Ηράκλειο, Τ.Θ. 1352 +30 2810-392-344 +30 2810-392-426
Σας καλωσορίζω στην ιστοσελίδα αφιερωμένη στην Ουδετεροπενία. Ο σκοπός της ιστοσελίδας είναι κυρίως η ενημέρωση των ασθενών για την αιτιολογία και τους τρόπους αντιμετώπισης της συχνής αυτής διαταραχή του αίματος. Η ιστοσελίδα παρέχει επίσης πληροφορίες για την πρόσβαση στο Ειδικό Εξωτερικό Ιατρείο Ουδετεροπενιών που λειτουργεί στην Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) στο οποίο γίνεται διερεύνηση με σύγχρονες μεθόδους των ασθενών με Ουδετεροπενία. Επίσης, η ιστοσελίδα παρέχει γενικά στατιστικά στοιχεία από το Μητρώο Καταγραφής Ασθενών με Ουδετεροπενία.
Ελπίζουμε να περιηγηθείτε εύκολα και να βρείτε την ιστοσελίδα χρήσιμη.
Ελένη Παπαδάκη, Καθηγήτρια Αιματολογίας
Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ
Ως ουδετεροπενία ορίζεται η μείωση του απόλυτου αριθμού των κυκλοφορούντων ουδετεροφίλων χαμηλότερα από το κατώτερο όριο της κανονικής κατανομής για ένα συγκεκριμένο εθνικό πληθυσμό. Ο απόλυτος αριθμός ουδετεροφίλων διαφέρει ανάλογα την ηλικία και τη φυλή.
Η ουδετεροπενία μπορεί να περάσει απαρατήρητη, αλλά συνήθως ανευρίσκεται όταν ο ασθενής παρουσιάσει σοβαρή λοίμωξη. Αν και οι συχνές λοιμώξεις είναι χαρακτηριστικές της ουδετεροπενίας, τα κλασσικά σημεία μιας λοίμωξης μπορεί να μην είναι τόσο εμφανή στον ουδετεροπενικό ασθενή.
Το πρώτο βήμα στην προσέγγιση του ασθενούς με ουδετεροπενία, είναι η μελέτη του επιχρίσματος περιφερικού αίματος, όπου θα επιβεβαιωθεί ο ελαττωμένος αριθμός ουδετεροφίλων. Ψευδο-ουδετεροπενία μπορεί να εμφανιστεί εάν το δείγμα παραμείνει πολύ ώρα μέχρι να εξεταστεί..
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της ουδετεροπενίας εξαρτάται από την αιτία, την βαρύτητα αλλά κυρίως την παρουσία συνοδού συμπτωματολογίας.
Οι θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της ουδετεροπενίας περιλαμβάνουν:
Αυτό το βίντεο προέρχεται από ταινία 16mm που έγινε στη δεκαετία του 1950 από τον αείμνηστο David Rogers στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt. Δόθηκε μέσω του Dr. Victor Najjar, ομότιμου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tufts και πρώην συναδέλφου του καθ. Rogers. Απεικονίζει ένα ανθρώπινο πολυμορφοπύρηνο λευκοκύτταρο (ουδετερόφιλο) σε μια μεμβράνη του αίματος, που σέρνεται μεταξύ των ερυθρών αιμοσφαιρίων, αξιοσημείωτων για το σκούρο χρώμα τους και κυρίως το σφαιρικό τους σχήμα.
Neutrophil Chases and Eats a Staphylococcus aureus Bacterium
(by David Rogers, Vanderbilt University, in the 1950s)
Η εφαρμογή απευθύνεται σε ιατρούς Αιματολόγους που παρακολουθούν ασθενείς με Ουδετεροπενία σε συνεργασία με τους ιατρούς της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ.
Το μητρώο ανανεώνεται τακτικά για κάθε ασθενή σε όλη τη διάρκεια παρακολούθησής του.
Ο σκοπός είναι να ωφεληθούν οι ασθενείς με Ουδετεροπενία από την εμπειρία που αποκτάται με καταγραφή μεγάλου αριθμού ασθενών. Τα βασικά στατιστικά δίδονται στην ιστοσελίδα με διαγράμματα.
Ασθενείς
40Ετών
Median Ηλικία ασθενών
83.33%
Γυναίκες ασθενείς
Νέα, εξελίξεις και δημοσιεύσεις που αφορούν τους ασθενείς με Ουδετεροπενία και τις οικογένειές τους.
Σε συνεργασία με την Δράση COST-EuNet-INNOCHRON Δείτε ΕΔΩ ...
Η Συνάντηση της Ομάδας των Ειδικών της Ευρώπης για την Ουδετεροπενία (Severe Chronic Neutropenia...
Η Αιματολογική Κλινική οργανώνει για ένατη συνεχή χρονιά το εκπαιδευτικό 2ήμερο...
Η Καθηγήτρια Ελένη Παπαδάκη συντονίζει το ερευνητικό πρόγραμμα COST– EuNet-INNOCHRON που σκοπό έχει την...
Ημερ: Οκτ. 10-12, 2019 Τοποθ.: Πράγα, Τσεχία Προεδρεύων: C Dufour Συμπροεδρ: C Mecucci, Ελένη Παπαδάκη,...
Astoria Caspsis Hotel
Πλατεία Ελευθερίας, Ηράκλειο, Κρήτης